Kuljetuspalvelut pientuottajan haasteena

Julkaistu 1.8.2016 kirjoittajalta admin

 

Ruokatietoisuus on yleistynyt Suomessa valtavasti ja useat ihmiset haluavat ostaa pientuottajien ruokaa. Ihmiset maksavat mielellään vähän ekstraa siitä, että tietävät ruokatuotteiden alkuperän ja voivat luottaa saavansa tuoreita raaka-aineita. Lihat, kananmunat, vilja ja kasvikset ovat suosittuja tuotteita, joita ostetaan mielellään luomuna pientuottajilta. Jotkut vähän isommat elintarvikealan yrittäjät ovat tehneet sopimuksia kotimaisten markettien kanssa tuotteidensa myynnissä, mutta vielä on koko joukko pienyrittäjiä, jotka tahtoisivat saada tuotteensa maksukykyisen kuluttajan ulottuville.

Moni suomalainen pienyrittäjä siis pohtii tällä hetkellä juuri sitä, että miten saisi tuotteensa parhaiten asiakkaalle? Miten kuljetus onnistuisi, kannattaako tuote kuljettaa itse vai kannattaako ulkoistaa tavaroiden kuljetus? Millaiset ovat loppukustannukset? Tuotteet täytyy saada kuljetettua asiakkaalle määräajassa ja elintarvikeviranomaismääräysten mukaan hygieenisesti. Myös kilpailukykyinen hinta on pakollista, sillä liian suuret kuljetuskustannukset nostavat tuotteen kuluttajahintoja liikaa.

Moni tuottaja ei uskalla antaa tuotettaan kuljetusliikkeen tehtäväksi, sillä ruokatuotteen kuljetusketju on niin herkkä. Tuottajalla on vastuu tuotteistaan tietysti tuotannon ajalta, mutta myös kuljetuksen ajalta. Elintarvikekuljetuksessa on ensiarvoisen tärkeää säilyttää oikea lämpötila mikrobiologisten asioiden kannalta sekä tuote on kuljetettava mekaanisesti oikein. Omavalvonta koskee myös kuljetusta ja jos kuljetuksen ulkoistaa, niin omavalvonta on silti hoidettava.

Tuottajalla on aina vastuu tuotteen merkitsemisestä, pakkaamisesta sekä asiakirjoista, jota laki vaatii kulkemaan tuotteen mukana. Asiakirjat voivat olla haasteellisia hoitaa itse, joten kuljetuspalvelun ulkoistamalla asiakirjat hoituvat myös automaattisesti. Jos valitsee itselleen luotettavan logistiikkakumppanin, niin usea kuljetukseen liittyvä muodollinen seikka varmasti helpottaa yrittäjän toimintaa.

Luontoystävällisyyttä kannattaa myös ajatella ja silloin voi huomata, että pienien määrien kuljetukset synnyttävät kokonaisuudessaan enemmän päästöjä. Usein pientuottajien ruoka-aineita ostavat asiakkaat arvostavat sitä, että myös tuotteen kuljetuksessa on mietitty ympäristöystävällisyyttä. Markkinoinnillinen näkökanta siis puoltaa kuljetuksen ulkoistamista kuljetusliikkeelle. Asian tarkastelua varten on kehitetty ns. energiapassi, jonka avulla voidaan selvittää kuljetusten energiakulutus ja vertailla sen avulla kuljetustapoja ja kuljetusketjuja keskenään.

Kannattaa selvittää aluksi tarkasti, mitä kuljettaminen itse maksaa. Sen jälkeen on helppo vertailla lukuja siihen, että mitä kuljetuspalvelu veloittaa. Eri kuljetusliikkeet tarjoavat hyvin erilaisia kuljetuspalveluja ja käytettävä kalusto vaikuttaa kuljetushintaan.

Sähköiset järjestelmät ovat yleistyneet valtavasti ja ne edesauttavat kustannusten pysymistä aisoissa. Myös pientuottajille on kehitetty erilaisia mahdollisuuksia päästä mukaan sähköisiin järjestelmiin, muun muassa Kotitilan Parhaat ja Ruokaraitti ovat järjestelmiä, joita keskusliikkeet käyttävät. Isommat asiakkaat jopa vaativat yhteistyöyritystensä kuulumista johonkin sähköiseen järjestelmään. Nyt on myös kehitetty erityisesti ravintoloja palveleva tilausjärjestelmä Ruokakori, joka mahdollistaa ravintolayrittäjän ja pienruokatuottajan kohtaamisen. Tämä mahdollistaa helpommin yhteistyön pientuottajan ja raaka-aineiden ostajan välillä.

Kommentoi