Erikoiskontit erilaisiin tarpeisiin

Julkaistu 31.1.2017 kirjoittajalta admin

Vuosia sitten meriliikenteessä kuljetettiin paljon kappaletavaraa. Lastaus oli siihen aikaan aikaa vievä prosessi ja satamissa oli valtava määrää ahtaajia töissä. Nykyisin tavarat lastataan kontteihin, prosessit satamissa ovat tehostuneet ja nopeutuneet.

Suomessa konttiliikenne alkoi 1970-luvun alussa ja siitä tähän päivään saakka konttikuljetus on lisääntynyt vuosi vuodelta. Nykyisin konteissa kuljetetaan meriteitse aivan kaikenlaista tavaraa ja teknologian kehittyessä on osattu kehitellä erilaisiin tarpeisiin soveltuvia erikoiskontteja.

Erikoiskontit ovat kontteja, jotka soveltuvat sellaisten tuotteiden kuljetukseen ja säilytykseen, joihin tavalliset merikontit eivät sovellu. Nykyisin näitä erikoiskontteja on olemassa monia erilaisia ja jokaiseen tarpeeseen soveltuvia.

Usein erikoiskontin suunnittelu lähtee asiakkaasta. Hänellä on jokin kuljetusongelma, johon halutaan löytää ratkaisu.

Tässä muutamia esimerkkejä erikoiskonteista:

Pakastekontit ja eristekontit

Pakastekontit sopivat lämpösäädeltyjen tuotteiden sekä kylmä- että lämpökuljetuksiin. Konteissa on tehokas lämpöeristys ja niiden sisälämpötilaa voidaan säätää -25 asteen ja +25 asteen välillä. Pakastekontti voidaan jakaa eri osiin elementtiseinällä ja niihin pystytään laittamaan eri lämpötilat. Esimerkiksi jääkaappituotteet ja pakastetuotteet voidaan kuljettaa samassa kontissa. Kontin materiaalit ovat elintarvikehyväksyttyjä ja se on helppo puhdistaa. Eristekonteissa on hyvä lämpöeristys, mutta niissä ei ole koneistoa, jotta sisälämpötilaa pystyttäisiin säätämään.

Open-top -kontit

Open-top -kontit ovat kontteja, joiden katto on auki. Nämä soveltuvat kuljetuksiin, jotka lastataan ylhäältä päin. Kontti peitetään aina pressulla.

Tankkikontti

Tankkikontti on kätevä esimerkiksi silloin, kun tarvitaan väliaikaista tankkauspistettä. Niissä voidaan kuljettaa ja säilyttää mitä vain nestemäistä tuotetta.

Räjähdysainekontti

Puolustusvoimat sekä rakennusyritykset käyttävät räjähdysainekontteja vaarallisten ja räjähdysherkkien aineiden kuljettamiseen.

Roskakatoskontti

Roskakatoskontteja käytetään roskien säilytyskatoksena. Roskakatoskontti on edullinen vaihtoehto roskien säilytykseen ja se on helppo kuljettaa pois.

Bulkkikontti

Bulkkikonteissa voidaan kuljettaa ja säilyttää raemaisia tuotteita kuten esimerkiksi viljaa. Täyttö onnistuu kätevästi kontin katolta ja tyhjentäminen tapahtuu kontin päädyissä olevista tyhjennysluukuista.

Asuntokontti

Asuntokontteja käytetään usein rakennustyömailla. Konttiin pystytään asentamaan ikkunat, ovet, sähköt ja vedet asiakkaan toiveiden mukaan.

Valvontakontti

Valvontakontteja käytetään usein urheilutapahtumissa tai tehtaiden sisäisessä valvonnassa.

Erikoiskonttien suunnittelun haasteet

Erikoiskonttien suunnittelulle asettaa haasteita se, miten kulut pystytään pitämään tarpeeksi alhaalla. Asiakkaat eivät ole valmiita maksamaan meriteitse tapahtuvista erikoiskuljetuksista liikaa. Hintojen täytyy pysyä kilpailukykyisenä lentorahtiin verrattuna.

Suunnittelussa on kiinnitettävä huomiota myös erikoiskontin muunneltavuuteen, sillä kontin täytyy muuntua meriliikenteestä maaliikenteeseen soveltuvaksi. Tavalliset merikontit ovat keskenään vaihtokelpoisia, mutta erikoiskontti saatetaan joutua palauttamaan tyhjänä alkuperäiseen lähtöpaikkaan.

Kommentoi