Ergonominen työtuoli parantaa työhyvinvointia

Julkaistu 4.1.2018 kirjoittajalta admin

Selkä kipeytyy, hartiat jumiutuvat ja työpäivän jälkeen on kankea olo. Kuulostaa varmasti monelle istumatyötä tekevälle tutulta. Pitkä työpäivä samassa tuolissa yhdessä asennossa ei varmasti tee kenenkään selälle tai kunnolle hyvää. Joskus pienet jumit saattavat äityä isommiksi vaivoiksi ja vahvaselkäisimmätkin saattavat saada välilevyn pullistuksia tai muita kivuliaita ongelmia. Erilaiset sivuvaikutukset ja työperäiset kivut ovat arkipäivää istumatyötä tekeville.

Yrityksille työntekijöiden selkäkivut ja jumitukset eivät myöskään ole hyväksi, sillä niistä saattaa koitua iso lasku maksettavaksi sairauspoissaolojen sekä työntekijöiden alentuneen työkunnon myötä.

Työergonomia

Nämä kaikki ongelmat voidaan minimoida kiinnittämällä huomiota työergonomiaan. Ergonomia on sitä, että työn kuormittavuuteen vaikutetaan erilaisin keinoin. Työpisteen rakenteet, työvälineet, kalusteet ja työmenetelmät kehitetään työntekijöiden ominaisuuksien, kykyjen ja toimintojen mukaisiksi. Kaikki työssä tarvittava sopeutetaan ihmisen normaaliin luontevaan työskentelyyn soveltuvaksi.

Hyvä työergonomia alkaa työtuolista

Työergonomia on siis monen eri osan summa, mutta lähimpänä työntekijän kehoa on aina työtuoli. Jo pelkästään työtuolin ergonomian huomioimisella saadaan helposti vaikutettua koko työpiste-ergonomiaan. Hyvä työtuoli on laadukas ja helposti muunneltava. Se huomioi sen, että ihmiskehoa ei ole suunniteltu istumaan.

Hyvä työtuoli koostuu seuraavista elementeistä:

Tuki

Hyvän työtuolin tärkein ominaisuus on tuen tarjoaminen. Kun tuki kohdistuu oikeisiin paikkoihin, niin työntekijä pystyy tekemään työnsä istuen mahdollisimman rennosti. Tuki myös minimoi kurottelua, joka on jatkuvasti tehtynä keholle todella kuormittavaa. Ihminen itsessään tarvitsee tukea jo pystyssä pysymiseen, jotta vartalon lihaksia ei tarvitse jatkuvasti jännittää. Hyvä työtuoli tukee selkää niin, että selkäranka ei kärsi eikä välilevyihin kohdistu liikaa painetta.

Liike

Liikkeen mahdollisuus on toiseksi tärkein ominaisuus työtuolissa. Tämä ominaisuus on usein halvimmissa työtuoleissa jätetty kokonaan huomiotta. Liike on työasennon ergonomisuuden kannalta erittäin tärkeää, sillä mahdollisimman luonnollisen työasennon aikaansaamiseksi on oltava helppoa vaihtaa asentoa. Työtuolin täytyy myös pystyä reagoimaan erilaisiin työtehtäviin, joita työntekijä tekee. Kun liike on mahdollisimman luonnollista, niin työntekijän lihakset pysyvät vetreinä ja verenkierto pysyy käynnissä. Kun työtuolissa on monipuoliset säätömahdollisuudet, niin erilaiset liikeradat mahdollistuvat helposti.

Rentous

Ergonomiset työtuolit tarjoavat työntekijöille rentoutta. Kun oma tuoli on säädetty oikein, niin käsivarret voivat levät käsinojilla luonnollisesti, selkä lepää kevyesti selkänojaa vasten ja pää sekä niska ovat luonnollisessa asennossa. Kun ihminen on rento, niin veri kiertää kehossa paremmin ja jumiutumia ei synny. Kuona-aineet pääsevät liikkumaan ja erilaisten rasituskipujen ja uupumisoireiden mahdollisuus pienenee.

Kommentoi